K.

Mire van szükség az állapotfelméréshez?

V.

Az Állapotfelmérő egy személyes adatlap mely egy, jelenlegi egészségügyi állapotot, kezelt-, meglévő vagy vélt betegségeket, táplálkozási szokásokat tár fel. Speciális esetben, ha az egészségügyi adatok alapján szükségesnek érezzük, 30 napnál nem régebbi orvosi labor vér-vizelet vizsgálat eredményét, EKG, vizsgálat eredményét is kérhetjük, vagy háziorvosi elérhetőséget kérünk konzultáció céljából. Esetenként változóan, maximum 3 db fotót kérhetünk.

K.

Hogyan tudok online tanácsadást kérni?

V.

Telefonos egyeztetés után, online állapotfelmérést végzünk. Ez egy Word dokumentum, amiben a fizikai, egészségi állapotáról kérdezzük. A kitöltött állapotfelmérő után lehet kérni a konkrét tanácsadást. Ezt a szándékát a Tanácsadási díj átutalása után tudjuk figyelembe venni. Az adatlapból személyre szabott általános,  igényekhez igazodva konkrét táplálkozási tanácsadást végzünk. A díj elutalását követő 15 munkanapon belül készítjük el. E-mailben küldjük el a táplálkozási tanácsadást tartalmazó dokumentumot. Általános Tanácsadás díj egyszeri tanácsadást tartalmaz.

K.

Telített vagy telítetlen? Mi a különbség?

V.

A telített zsírok molekulái egyszeres kötéssel kapcsolódnak egymáshoz. Ebbe a csoportba tartoznak az állati eredetű zsírok, emellett még a kókusz-zsír és a pálmazsír Jellemzőjük, hogy szobahőmérsékleten is szilárd halmazállapotúak.

A telítetlen zsírokra jellemző, hogy legalább egy kettős kötést találunk a zsírmolekulák kapcsolódási pontjainál, de jellemzőek többszörös kötések is. A telítetlen zsírok segítenek leoldani az érfalakról a lerakódást, csökkentik a koleszterin szintet, vagyis általában ellentétesen működnek a telített zsírok egészségkárosító hatásaival szemben. A telítetlen zsírsavak a hidegen sajtolt növényi olajok, a legegészségesebb közülük az olíva-, repce-, és lenmagolaj, illetve az olajos magvakból sajtolt olajok.

K.

Mit jelent az IR?

V.

Egy tápanyag inzulinszintet emelő hatása a cukorhoz (glükóz) képest. A cukor inzulin indexe 100.

K.

Melyek az egyszerű szénhidrátok?

V.

Az egyszerű szénhidrátok csoportjába soroljuk a cukrokat, amelyek a szervezet számára a leggyorsabban és közvetlenül felhasználható energiaforrást jelentik. Legfontosabb közülük a szőlőcukor (glükóz), a gyümölcscukor (fruktóz) és a galaktóz. A glükóz természetes formában megtalálható gyümölcsökben, zöldségekben és mézben, akárcsak a fruktóz.

K.

Mit kell tudni a glikémiás indexről?

V.

A szénhidrátok által kiváltott vércukorszint-emelkedés mértékét jelző érték, a glikémiás index, röviden GI, amely a leggyorsabban felszívódó szénhidrát, a glükóz hatásához viszonyítanak egy 0-100-ig terjedő skálán.